El comerç de proximitat omple de vida els barris de la ciutat

A més a més dels beneficis econòmics per a la ciutat i de la comoditat de no haver de desplaçar-se a altres barris, el comerç de proximitat permet crear llaços entre veïns. La compra al comerç del barri teixeix una relació humana i personal, en la qual es genera el sentiment de formar part d’una comunitat.Fomentar el consum local té beneficis econòmics, socials, sostenibles, alimentaris i de seguretat.

Barcelona brilla amb força el comerç de proximitat: durant el quart trimestre del 2016, el comerç de la ciutat es va posicionar en 149.500 treballadors i més de 16.000 empreses amb assalariats. Segons dades del 2015, això significava el 14,5% de l’ocupació, el 21,9% del teixit empresarial i el 15% del PIB.

No obstant, la importància del comerç per a la ciutat va més enllà, gràcies al fet que Barcelona es beneficia d’un model comercial basat en la proximitat. Una pràctica sostinguda en raons històriques: abans que es creés la Barcelona de principis de segle XX, alguns dels actuals barris eren pobles amb els seus propis comerços i mercats, els quals es van mantenir després de la unificació. És important destacar com Barcelona ha aconseguit dues centralitats: la dels eixos comercials tradicionals de cada barri, així com la del centre de Barcelona. En les dues centralitats s’aposta per un comerç de proximitat, raó per la qual tant al costat de casa, com al centre de la ciutat es pot trobar tot allò que es desitgi.

Llaços entre veïns

A més a més dels beneficis econòmics per a la ciutat i de la comoditat de no haver de desplaçar-se a altres barris, el comerç de proximitat permet crear llaços entre veïns. La compra al comerç del barri teixeix una relació humana i personal, en la qual es genera el sentiment de formar part d’una comunitat. Sens dubte, es tracta d’un comerç que promou la cohesió social, generant llocs de trobada, i per tant, d’integració social, en els quals es creen ciutats segures i respectuoses amb l’entorn, perquè la compra de proximitat també va de la mà de la sostenibilitat, a l’evitar l’ús de vehicles contaminants, i al comprar productes de proximitat que, en moltes ocasions, tenen una clara aposta ecològica.

El comerç de Barcelona té qualitats i valors comercials que han ajudat a crear una ciutat pròxima i segura. El conjunt dels negocis de la ciutat és actiu i promou constantment activitats en les quals es generen vivències i experiències úniques, cosa que fa que els ciutadans se sentin bé en els seus comerços.

Source: El comerç de proximitat omple de vida els barris de la ciutat

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply